Tarta cu prune si crema de nuci

de Merisor in Dulciuri, 12 Sep 2012 | 5339 vizualizari

 

Am fost ieri la cules de prune si cum toata lumea pe aici a facut fel de fel de tarte cu prune, m-am gandit sa apar si eu cu felul meu :))
A fost un deliciu ca am pus muuuuulta nuca si s-a mancat dintr-o suflare, eu doar am gustat.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 600 gr faina
  • 100 ml lapte
  • 100 mL ulei
  • 100 mL apa minerala
  • 1/2 lingurita drojdie uscata
  • 1 ou
  • 3 linguri zahar
  • sare
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • Pentru umplutura:
  • 1/2 Kg prune
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • scortisoara
  • miez de nuca(jumatati)
  • Pentru crema de nuci:
  • 100 ml lapte
  • 50 gr unt
  • 150 gr nuca macinata
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 3 linguri zahar
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tarta cu prune si crema de nuci:

Am inceput cu prunele care au fost de trei feluri. Le-am scos samburii si in locul lor am pus jumatati de miez de nuca, zahar vanilat si scortisoara si le-am lasat la odihnit pana cand am pregatit aluatul.

Pentru aluat am pus intr-un bol oul cu zaharul si uleiul si am frecat pana la diluarea zaharului, apoi am pus untul moale tinut la temperatura camerei si am omogenizat compozitia. Laptele l-am pus la incalzit doar cat a suporta degetul si am amestecat in el drojdia uscata si le-am amestecat cu restul de compozitie. In apa minerala am pus bicarbonatul care s-a diluat imediat si de asemeni am amestecat in compozitie. In final am pus faina si am framantat. A iesit un aluat nu prea tare si putin elastic. L-am lasat la odihnit cam o jumatate de ora timp in care am pregatit si crema de nuci. Am pus laptele cu untul si zaharul pe foc si cand a atins punctul de fierbere am adaugat nuca macinata impeuna cu 1/2 lingurita de scortisoara si am ridicat de pe foc. Am amestecat bine si am lasat la racit

In forma de tarta, am intins  3/4 din aluat  si putin peste peretii formei in jos, am intepat din loc in loc aluatul cu o furculita, am asezat prunele una langa alta si am turnat peste ele crema de nuci. Am confectionat un grilaj din restul de aluat pe care l-am pus deasupra cremei de nuci si am intors marginile primului aluat peste tarta. Am copt in cuptor 35 minute la 180 grade.

Normal trebuia lasata la racit si apoi taiata, dar intelege-te daca ai cu cine, au devorat-o calda.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tarta cu prune si crema de nuci" nu uita sa-i faci un review.
 
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tartă cu mure şi prune caramel